OCULOPLÀSTIA I CIRURGIA DE LES PARPELLES

OCULOPLÀSTIA I CIRURGIA DE LES PARPELLES.

L’Oculoplàstia és una subespecialitat dins l’Oftalmologia que s’ocupa dels problemes estètics o funcionals relacionats amb els anexes oculars (parpelles, pestanyes, òrbita, sistema lacrimal) i la seva correcció quirúrgica.

Abarca ectropi, entropi, triquiasi, ptosi palpebral, bosses palpebrals, tumors de parpella, blefarospasme, oftalmopatia tiroidea, tumors d’orbita, patologia del sistema lacrimal.

En l’ectropi la parpella té tendència a girar-se cap en fora i exposa part de la conjuntiva i dificulta el drenatge lacrimal. En l’entropi, passa el contrari, la parpella es gira cap endins i les pestanyes poden erosionar la conjuntiva i la còrnia. La triquiasi fa crèixer les pestanyes cap endins i també erosiona l’ull irritant-lo. Totes aquestes patologies tenen bona sol·lució quirúrgica.

La ptosi palpebral es produeix quan la parpella superior cau i no té força per obrir l’ull. Pot ser per càusa involucional (edat), congènita, miopàtica… Hi ha diverses tècniques quirúrgiques per a la seva correcció que s’aplicaran depenent del cas.

El blefarospasme és una malaltia neurològica que afecta a la parpella, fent que es tanqui involuntàriament. En alguns casos respon bé a la toxina botulínica i quan no respon hi ha l’alternativa quirúrgica, que té vàries opcions (denervació selectiva, excisió del múscul orbitari, …).

Per a eliminar les bosses palpebrals es fa la tècnica quirúrgica anomenada blefaroplàstia. Està indicada quan la pell de les parpelles superiors és excessiva i pot reduïr el camp visual (dermatocalàsia) o quan les bosses ocasionen molèsties, sequetat o fatiga ocular. També per motius estètics. Consisteix en fer l’excisió del teixit sobrant (greix orbitari herniat, pell redundant).

La patologia del sistema lacrimal es tracta en un altre apartat.

El Dr Joan Tarrús de Vehí fa temps que es dedica a aquest tipus de problemes i té àmplia experiència mèdica i quirúrgica en aquest camp.